Blijvend gewichtsverlies

 
Untitled-3.png
 

Voordat we starten

In dit artikel wordt met de termen ‘gestandaardiseerd dieet’, ‘diëten’ en ‘een dieet*’ hetzelfde bedoeld. In de context van dit artikel houden deze termen het volgende in: ‘Een strenge, tijdelijke aanpak op voedingsgebied om snel resultaat te boeken’.

Het artikel is gericht op iedereen die blijvend resultaat nastreeft.

Mogelijk kom je tijdens het lezen begrippen tegen waar je iets meer over wilt weten om de tekst beter te begrijpen. Stuur mij gerust een bericht met je vraag, zodat ik je meer uitleg kan geven totdat je alles snapt. Daarnaast zal er zeer binnenkort een aparte FAQ-pagina op de website komen, waarin relevante vragen over dit artikel én voeding, training en ontspanning in het algemeen worden beantwoord. 

*Een dieet wordt ook vaak gedefinieerd als een samenstelling van voedingsmiddelen. In dit artikel is de exacte betekenis ervan dus iets anders.

Inleiding

In het verleden heb je meerdere pogingen gedaan om af te vallen. Vaak lukte dat afvallen in het begin heel goed dankzij een gestandaardiseerd dieet (voorbeelden: koolhydraatarm, vetarm, ketogeen). Op het moment dat je op je streefgewicht zat, kon je ein-de-lijk stoppen met het dieet. Eindelijk weer over op je oude voedingspatroon. Aan het dieet viel wat betreft voldoening weinig eer te behalen. En dan.. zie je binnen no-time weer dat oude gewicht op de weegschaal staan. Je weet zelf ook wel waar het door komt. Je eet en drinkt namelijk weer zoals eerst. Dan is het logisch dat je weer op je oude gewicht terecht komt. Maar hoe houd je dat gewichtsverlies dan een keer blijvend?

Het antwoord is heel duidelijk: verander je leefstijl in plaats van streng te diëten.

Door alle aandacht voor een gezonde leefstijl van tegenwoordig is dit antwoord hoogstwaarschijnlijk niet heel schokkend voor je. De uitleg ervan zal je wél aan het denken zetten.
Blijvend gewichtsverlies is iets wat een groot deel onder ons nastreeft. Om gewichtsverlies in gang te zetten, kies je een tool (=aanpak) om dit te bereiken.

Diëten is tijdelijk, een leefstijlverandering is voor altijd.

Vaak wordt hiervoor een streng dieet als tool ingezet. Waarom gebruik je (streng) diëten volgens een gestandaardiseerde dieetmethode als tool, terwijl je blijvend resultaat wilt? Diëten doe je doorgaans op tijdelijke basis. Waar je naar streeft is blijvend resultaat. Je zet dus een tool in met een tijdelijk karakter, om iets blijvends te bereiken? Daar zit de kink in de kabel. Wat nu als je voor blijvend gewichtsverlies ook een tool met een blijvend karakter inzet? Dan is de kans vele malen groter dat je resultaat ook blijvend is. Wat is dan die aanpak met een blijvend karakter? Juist: een leefstijlverandering.

Diëten is tijdelijk, een leefstijlverandering is voor altijd.

Laten we dieper ingaan op de verschillen tussen diëten volgens een gestandaardiseerd dieet en een leefstijlverandering op voedingsgebied. 

*Tip: draai je scherm (voor smartphone-lezers) en volg de nummers in de afbeelding*

Untitled-2.png

*Draai je scherm weer terug*

Diëten

 • Een gestandaardiseerd dieet volgen doe je doorgaans tijdelijk

 • Grote aanpassingen → beslisser: het dieetformat

 • Werken volgens strakke regels

 • Producten elimineren

 • Resultaat is tijdelijk

 • Beperkingen kunnen aanvoelen als last → stressvol op de lange termijn

 • Voor het volgen van een dieet is niet veel achtergrondkennis nodig

Leefstijlverandering

 • Leefstijlverandering is voor altijd

 • Kleine aanpassingen → beslisser: jij zelf

 • Werken volgens richtlijnen

 • Alle producten zijn toegestaan

 • Resultaat is voor altijd

 • Keuzes voelen niet aan als last → bespaart stress op de lange termijn

 • Bij leefstijlverandering voor blijvend gewichtsverlies is achtergrondkennis nodig  

Waarom we tóch voor diëten kiezen

Als je de vergelijking zo voor je ziet, dan is het best logisch om te kiezen voor leefstijlverandering in plaats van een dieet als je blijvend gewichtsverlies nastreeft. Waarom wordt er dan tóch vaak gekozen voor een dieet? Hier zijn verschillende oorzaken voor. Een belangrijke oorzaak is het feit dat een dieet vaak sneller resultaat levert dan een leefstijlverandering door de strenge aanpak. Snel resultaat klinkt heel aantrekkelijk, maar als een streng dieet niet vol te houden is.. dan zal je resultaat zeer tijdelijk en dus niet blijvend zijn.   

Een andere belangrijke oorzaak is het gebrek aan achtergrondkennis voor blijvend gewichtsverlies. Hierbij doel ik op relevante principes rondom gewichtsregulatie (en dus gewichtsverlies). Welk mechanisme is leidend bij gewichtsverlies? Fysiologisch gezien is het antwoord simpel: Een negatieve energiebalans (minder energie binnenkrijgen dan dat je verbruikt). In theorie klinkt het allemaal heel makkelijk: ‘gewoon in een negatieve energiebalans blijven zitten totdat je op je streefgewicht aankomt. Klaar is Kees’.

De praktijk is veel complexer dan dit, omdat de weg naar blijvend gewichtsverlies voor iedereen anders is. Ieders situatie is namelijk uniek. Voor iedereen gelden andere aanpassingen die succesvol werken. Mogelijk helpt dit artikel je hierbij op weg.

Je wilt 100% achter iedere kleine verandering staan. Zo voelt een verandering niet aan als last. Zó houdt je een verandering vol. Zó boek je blijvend resultaat. Zó boek je succes.

Slot

Heb je geen idee waar je moet starten met het inzetten van leefstijlveranderingen? Dan kan het inzetten van een kundige coach uitkomst bieden. Met gestandaardiseerde diëten is de kans groot dat je in de vicieuze cirkel van afvallen en weer terug aankomen zult blijven. Je zult blijven jojoën. Leefstijlveranderingen halen jou uit de vicieuze cirkel van jojoën en brengen jou blijvend resultaat.  

Afbeelding-slot.png
 
Leefstijlveranderingen halen jou uit de vicieuze cirkel van jojoën en brengen jou blijvend resultaat.